Care sunt principalele clasificări ale vinului? Ce este bine de știut despre acestea și de ce trebuie să ții cont? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Atât  vinul, cât și vinificația au fascinat omenirea. Odată cu trecerea timpului, oamenii au acumulat ani de experiență și tradiție în cultivarea și producerea vinului, îmbinând tehnologia cu pasiunea pentru gusturi și arome. În ziua de azi găsim vii pe toate continentele, iar popularitatea consumului de vin este într-o creștere continuă. Solul, soiurile de struguri utilizate, fluctuațiile climatice și procedurile de vinificație contribuie toate la calitățile particulare ale unui soi de vin. Vinurile produse din diferite soiuri de struguri au taninuri (substanțe chimice fenolice) și niveluri de aciditate diferite, care le influențează aroma.

Pentru a ușura lucrurile, vom clasifica numeroasele tipuri de vin în patru categorii: vinuri roșii, albe, roze și de desert.

Vinul roșu este făcut din soiuri de struguri de aceeași culoare, iar în timpul procesului de fermentație, pulpa nu este separată de coajă. Cojile strugurilor dau culoarea deosebită a băuturii, dar și aroma, nivelul de tanin și aciditatea. În timp ce culoarea poate varia de la roșu aprins la vișiniu, în funcție de soiul de strugure, nivelul de tanin este ridicat în toate vinurile roșii, lașând o senzație de uscăciune consumatorului, dar aciditatea vinului conferă o experiență intensă a gustului, arome variate și un post gust plăcut.

Aromele regăsite în vinul roșu sunt în general note fructate, de la cireșe și căpșune până la diverse fructe de pădure, iar butoaiele de stejar în care este păstrat aduc gusturi ca ciocolata sau cafea amară. În general, aromele care însoțesc vinurile roșii sunt date de solul unde sunt cultivați strugurii. Printre cele mai importante soiuri de vin roșu se regăsesc: merlot, cabernet savignon, pinot noir, syrah.

Cum este binecunoscut că arta culinara se împletește cu arta vinului într-o experiență aparte, iată ce mâncăruri se potrivesc cel mai bine cu un pahar de vin roșu: un platou de brânzeturi, carne roșie, ciuperci, ciocolată.

 Vechi și el de mai bine de 4000 de ani, vinul alb este obținut din fermentarea strugurilor de soi alb, dar și din anumite soiuri de vin roșu, separați de coajă. Popular pentru nivelurile mai scăzute de tanin și aciditate, vinurile albe sunt mai ușoare, de zi, îmbinând notele florale cu mirosul ierbii proaspete, fructe citrice sau vanilie. Alături de vinul alb, în farfurie, adesea regăsim paste cu sos alb, fructe de mare, creveți, pește.

Culoarea aparte a vinului roze este dată de faptul că, în timpul procesului de fermentație, strugurele stă în contact cu coaja doar o perioadă limitată, nu până la final, ca în cazul vinului roșu. Aciditatea din vinul roze este una moderată, iar gustul este o combinație de fructe roșii cu note florale puternice. Cele mai potrivite mâncăruri care pot fi combinate cu acest tip de vin sunt: carnea de pui și de rață, somonul și legumele proaspete.

Vinul de desert, unul din cele mai aparte soiuri de vin, este și cel mai dulce, această caracteristică deosebită fiind dată de faptul că procesul de fermentație nu este dus până la capăt. Acest lucru face că zahărul regăsit natural în strugure să rămână parțial în băutură. Acest vin are cel mai mic nivel de tanin dintre toate, îmbină arome de nuci și fructe, dar și un iz floral. Bineînțeles, se potrivește la prăjituri, fructe proaspete și uscate, dar și brânzeturi.

 Indiferent care este vinul tău preferat, te sfătuim să încerci măcar o dată fiecare tip de vin, mai ales pentru faptul că în combinație cu diverse mâncăruri, fiecare îți poate da o experiență aparte, are o poveste a lui și se potrivește la diferite ocazii. Cert este că vinul pe care îl alegi, indiferent de culoare, ar trebui să fie unul de calitate. Și cum recunoaștem asta? Din detaliile regăsite pe etichetă. Un vin bun va avea mereu menționate pe etichetă soiul de strugure, anul de fabricație și, mai ales, locul exact de unde provine. Astfel vei putea să te bucuri de mâncăruri potrivite perfect pentru gustul din pahar.