Cum se gătește carnea de miel? Tips & tricks pentru mese delicioase

Poză de Malidate Van pe Pexels.com.

De mult timp ai în plan să gătești o friptură de miel suculentă, însă îți este prea frică să nu dai greș? Ei bine, nu e chiar atât de complicat pe cât pare. Înainte de a începe, trebuie să te asiguri că ai la dispoziție toate ingredientele și ustensilele necesare. Ai nevoie, în primul rând, de o bucată frumoasă de carne de miel, ierburi aromatice proaspete, câteva legume crocante pentru garnitură, și desigur, un strop de pasiune pentru gătit.

Vezi aici sfaturile noastre pentru gătirea cărnii de miel 

Pregătirea cărnii

Începem prin a pregăti carnea. Dacă ai cumpărat carnea de miel de la măcelărie, e posibil să fie deja curățată și pregătită pentru gătit. Dacă nu, va trebui să îndepărtezi orice exces de grăsime și să o speli bine. După ce ai curățat carnea, usuc-o cu prosoape de hârtie pentru a elimina orice umezeală suplimentară.

Marinarea cărnii

Marinarea este secretul unei fripturi de miel delicioase. Poți folosi o combinație de ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi zdrobit, rozmarin, cimbru și oregano pentru a marina carnea, astfel încât aroma acesteia să se intensifice. Lasă carnea de miel să se marineze pentru cel puțin o oră – ideal ar fi chiar peste noapte – în frigider.

Gătirea

Când vine vorba de gătit, ai destul de multe opțiuni. Poți alege să frigi carnea de miel la grătar, să o coci în cuptor sau chiar să o gătești la slow cooker. Indiferent de metoda aleasă, cheia este să gătești carnea la o temperatură corectă și să o lași să se „odihnească” înainte de a o tăia. Pentru o friptură de miel la cuptor, preîncălzește cuptorul la 200°C și gătește carnea timp de aproximativ 20 de minute pentru fiecare 500g sau până când termometrul de carne indică 60°C pentru o carne medium-rare.

Tips & Tricks

După gătire, e important să lași carnea să se răcească timp de 10-15 minute. Acest lucru permite lichidelor să se redistribuie, asigurând că friptura ta va fi suculentă și fragedă. De asemenea, pentru a te asigura de faptul că friptura de miel este gătită perfect, folosește un termometru special. Astfel, vei evita să gătești prea mult sau prea puțin carnea. 

În plus, nu te limita la condimentele tradiționale. Experimentează cu diferite combinații pentru a găsi aroma perfectă care îți place cel mai mult. Poți experimenta foarte mult cu carnea de miel sau poți chiar să încerci câteva semipreparate, precum produsele pe bază de miel de pe Auchan.ro, de pildă. E păcat să nu le testezi și tu!

În încheiere, cu aceste sfaturi în minte, ești gata să îți impresionezi familia și prietenii cu o friptură de miel gătită la perfecțiune. Nu uita, aceste sfaturi se pot aplica la orice feluri de mâncare pe care vrei să le pregătești pe bază de carne de miel. Fie că vrei să fii pregătită pentru masa de Paște sau pur și simplu să incluzi această carne în alimentația ta, ai deja o rețetă de friptură de miel genială.