Friteuzele cu aer cald au devenit un gadget de bucătărie popular, permițându-ne să ne bucurăm de alimente crocante și prăjite cu foarte putin ulei.

Așa cum spun și cei de la friteuze.ro, au apărut tot mai multe modele în ultimul timp, din ce în ce mai bune și mai performante.

Dar oricât de sofisticate ar fi acestea, nu toate alimentele sunt potrivite pentru a fi gătite în friteuza cu aer cald. 

În acest articol, vom examina câteva dintre feluri de mancare pe care ar trebui să evitați să le gătiți în friteuza cu aer cald.

Alimentele cu aluat

Mâncarea cu aluat, cum ar fi inelele de ceapă pane, este o alegere obișnuită pentru prăjire, dar nu funcționează bine într-o friteuză cu aer. Aluatul moale nu se va întări în mod corespunzător în friteuza cu aer, rezultând un fel de mâncare murdar și neuniform gătit.

Verdețuri proaspete

Verdețurile cu frunze, cum ar fi spanacul și salata, nu se potrivesc bine în friteuza cu aer cald, deoarece se gătesc neuniform și se pot arde ușor. Dacă doriți să folosiți friteuza cu aer pentru legume, optați pentru opțiuni mai rezistente, cum ar fi broccoli, conopidă și dovlecei. Legumele congelate sunt, de asemenea, o alegere bună, deoarece păstrează mai multă umiditate și se gătesc uniform.

Fripturi întregi

Deși poate fi tentant să gătești o friptură întreagă în friteuza cu aer cald, nu este recomandat. Aerul fierbinte are nevoie de spațiu pentru a circula în mod corespunzător, așa că bucățile mai mici de carne merg cel mai bine. Dacă gătiți un pui, asigurați-vă că pieptul este așezat cu fața în jos, cu pielea în sus, pentru a asigura o gătire uniformă.

Cașcaval

Oricât de mult ne place ideea de cașcaval crocant și prăjit, nu este o idee bună să gătești cașcavalul în friteuza cu aer cald fără un înveliș. Cașcavalul se va topi pur și simplu. Rămâneți la aragaz pentru această mâncare clasică.

Orez

În timp ce cerealele, cum ar fi orezul, se pot face bine în friteuza cu aercald , acestea trebuie să fie gătite mai întâi pe aragaz. Friteuzele cu aer sunt destinate gătitului uscat, așa că alimentele care trebuie să fie introduse în apă nu se vor găti corespunzător.

Hamburgeri

Friteuzele cu aer nu sunt concepute pentru a frige carnea roșie la grătar, mai ales dacă vă plac hamburgerii pe jumătate în sânge. Deși este posibil să gătești interiorul cărnii medium-rare, exteriorul nu se va rumeni la fel de repede. Dacă preferați burgerii bine făcuți, friteuza cu aer cald ar trebui să funcționeze perfect.

Pâine prăjită

În timp ce o friteuză cu aer poate părea o opțiune bună pentru prăjirea pâinii, nu este recomandată. Căldura intensă poate arde rapid pâinea și există riscul ca bucățele mici să cadă prin coș. Utilizați un prăjitor de pâine sau un cuptor pentru pâinea prăjită.

În concluzie, în timp ce friteuzele cu aer pot găti o mare varietate de alimente, este important să fii atent la ce nu trebuie să gătești în ele. Alimentele cu aluat, verdețurile proaspete, fripturile întregi, cașcavalul, cerealele crude, hamburgerii și pâinea prăjită sunt toate alimente care ar fi bine să fie lăsate în afara friteuzei cu aer cald. Limitați-vă la legumele mai rezistente, la alimentele pre-fripte și congelate și la bucățile mai mici de carne pentru cele mai bune rezultate.